Alzheimer Trefpunt 23 april: Samen bouwen aan een dementievriendelijke samenleving

Geplaatst op 10 maart 2025

Het Alzheimer Trefpunt en de gemeenten Aalten- Oost Gelre en Winterswijk nodigen u uit voor een bijzondere voorstelling:

‘Mag ik uw aandacht? – als dementie een rol speelt’

gespeeld door theatergroep Verhip

De voorstelling
‘Mag ik uw aandacht?’ biedt een lichte en toegankelijke ervaring met verhelderende, ontroerende en grappige scènes, afgewisseld met muziek. Tijdens de voorstelling krijg je praktische inzichten en strategieën aangereikt, om beter om te kunnen gaan met de uitdagingen van dementie.

De voorstelling is geschreven door Maretty van den Mosselaar. Zij schreef het boek ‘Mamadag – tot de dementie ons scheidt’, waarin zij vertelt over de zorg voor haar moeder toen deze te maken kreeg met dementie. Dit boek was mede de inspiratiebron voor de voorstelling ‘Mag ik uw aandacht?’

  • Datum en tijd : 23 april, 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur
  • Locatie: Cultureel centrum Den Diek, Dijkstraat 30, 7131 DP Lichtenvoorde (ingang achterzijde)
  • Aanmelden: Dorien Kuska, d.kuska-uefing@alzheimervrijwilligers.nl

Het boek
Als haar moeder door dementie steeds meer de hulp van anderen nodig heeft, besluit Maretty samen met haar broers en zussen deze zorg zo lang mogelijk thuis te bieden. Ze neemt twee dagen per week deze zorg op zich. In dit boek beschrijft ze op een persoonlijke manier hoe ze deze dagen samen met haar moeder beleeft, de mooie en de moeilijke momenten. Tussen de regels door lees je hoe ze de kennis en ervaring die ze in haar werk heeft opgedaan, gebruikt in deze laatste periode van haar moeders leven.

Over Maretty
Maretty werkt al ruim 25 jaar met mensen met dementie. Dit doet zij als verpleegkundige, contactclown en trainingsacteur. In haar werk zoekt ze naar manieren om in verbinding te blijven met mensen bij wie dat niet meer vanzelf gaat. Als mindfulness- en compassietrainer leert ze mensen om met aandacht, in het moment en zonder oordeel te leven. De zorg voor haar moeder heeft haar professionele leven verder verdiept.

Achtergrondinformatie

Maretty en Lichtenvoorde
Voor Maretty is het heel bijzonder deze voorstelling en het boek te presenteren in Lichtenvoorde, de geboortegrond van haar beide ouders. Kort na de oorlog verhuisden haar ouders naar Noord-Holland om daar een schoenwinkel te beginnen. Ze kregen een gezin van negen kinderen waarvan Maretty, een echt nakomertje, de jongste is.

De moeder van Maretty groeide op in Hotel Het Zwaantje in Lichtenvoorde. De ervaringen die ze daar opdeed heeft ze haar leven met zich meegedragen en aan haar kinderen doorgegeven. In haar dementie kwam ook het hotel weer levendig in haar herinneringen terug.

De Achterhoek en met name Lichtenvoorde bleef voor het gezin Van den Mosselaar een bijzondere plek, waar nog veel familie woonde en woont. Het voelt dan ook als een ode aan haar ouders om dit boek en deze voorstelling op deze plek te presenteren.

Maretty en dementie
Maretty zet zich in voor een dementievriendelijke samenleving. Vanuit haar theater- en trainingsbedrijf Verhip is ze al jaren actief op dit vlak. In september 2024 verscheen haar boek ‘Mamadag – tot de dementie ons scheidt’ bij Uitgeverij Toon. Het boek wordt zeer enthousiast ontvangen, inmiddels worden de voorbereidingen voor de vierde druk getroffen. In januari 2025 kwam daar de voorstelling ‘Mag ik uw aandacht? naast.

Zowel boek als voorstelling vragen aandacht voor de mens met dementie en de mensen daar omheen.

Maretty: ‘Er heerst nog steeds een taboe op deze ziekte. Dat maakt het voor alle betrokkenen extra zwaar. Ik denk dat het belangrijk is dat er meer kennis gedeeld wordt en het gesprek over deze ziekte en de gevolgen gevoerd kan worden. Dementie is veel meer dan vergeten en iemand met dementie is veel meer dan de ziekte. Het gaat nog steeds om een mens die het liefst zijn of haar leven invult zoals hij of zij dat voor de diagnose gewend was. Meer openheid en de juiste ondersteuning helpen hier enorm bij. Waar vroeger een opname op een gesloten afdeling de enige oplossing leek, komen er steeds meer alternatieven. Veel mensen wonen nog lang thuis. Er worden steeds meer mogelijkheden gevonden om dit op een mooie manier te ondersteunen. Naast praktische ondersteuning blijkt liefdevolle nabijheid nog vaak het beste medicijn. Ik hoop, onder meer met mijn boek en deze voorstelling, handvatten en inzichten te geven die het voor alle betrokkenen lichter kunnen maken.’

Meer informatie
www.uitgeverijtoon.nl
www.verhip.nu
https://www.uitgeverijtoon.nl/boeken/mamadag/pers-mamadag/ (persfoto’s)