Er valt wat te beleven in de nieuw geopende tuin bij J.W. Andriessen

Geplaatst op 15 mei 2023

De Belevingstuin bij J.W. Andriessen aan de Koppeldijk in Borculo is op 11 mei officieel geopend. Het gewenste voorjaarszonnetje maakte helaas plaats voor fikse regenbuien waardoor de festiviteiten naar binnen moesten worden verplaatst. Maar dat mocht de pret niet drukken. Want het werd een gezellig, feestelijk moment waar bewoners en hun familie, medewerkers van Careaz, vertegenwoordigers van de fondsen en omwonenden bij aanwezig waren. “We zijn ontzettend dankbaar voor de inzet en de vasthoudendheid van alle betrokkenen. En natuurlijk voor de gelden die we, vanuit fondsenwerving door de Stichting Vrienden van Careaz, ontvingen om dit project te realiseren”, zegt Eline Franck, regiomanager bij Careaz. “Het was een hele klus om te klaren, maar met een prachtig resultaat; er wordt nu al volop van het buitenzijn genoten.”

Beleven en bewegen
In de nieuwe tuin staat ‘de beleving’ centraal. Ontspanning in de buitenlucht waarbij de zintuigen als ruiken, horen, zien, voelen en proeven worden geprikkeld. Waar men elkaar ontmoet. En waar beweging wordt gestimuleerd door uitnodigende wandelpaden en enkele beweegtoestellen. “Dat zorgt niet alleen voor ontspanning maar is goed voor de algehele gezondheid”, zegt Joëlle Lammertink, bewegingsagoog en betrokken bij de totstandkoming. “Het heeft een positief effect op de kwaliteit van leven voor mensen. Daarnaast werkt meer beweging preventief tegen allerlei klachten waar de meeste ouderen mee te maken krijgen, zoals bijvoorbeeld een verslechterde bloedsomloop of stijfheid in gewrichten.”

Groei en bloei
Afgelopen november werd de tuin aangeplant met de hulp van bewoners, medewerkers, vrijwilligers en lokale ondernemers. Langzamerhand begint de tuin te tonen hoe deze eruit gaat zien als de planten tot wasdom komen. In de verhoogde plantenbakken zijn kruiden en sla gepland en staan de aardbeienplantjes al volop in bloei. In de plantenbedden naast de wandelpaden is een enorme diversiteit aan zomerbloeiers te vinden. Met het groeizame weer van de afgelopen dagen, schept dit verwachtingen voor een zonovergoten zomer waarin volop van de tuin kan worden genoten.

Elkaar ontmoeten
“We hopen dat de tuin een plek wordt waar óok omwonenden met plezier naar toekomen”, zegt Eline Franck,“Ze kunnen er fijn ontspannen en elkaar en de bewoners van J.W. Andriessen ontmoeten. Even een gezellig praatje maken met de buren. Want sociale contacten zijn voor iedereen waardevol en hoe fijn is het om deze te onderhouden in zo’n mooie buitenruimte.”

Wens voor extra beweegtoestellen
Om de oudere beweegtoestellen aan te kunnen vullen met nieuwe toestellen is nog aanvullende financiering nodig. Fondsen die dit project een warm hart toedragen zijn dan ook van harte welkom zich te melden bij de Stichting Vrienden van Careaz J.W. Andriessen via Anita Oldenhave (e-mail anita.oldenhave@careaz.nl /  tel. 088-110 6000).