‘Er wordt met hart en ziel gewerkt en dat voel je’

Geplaatst op 16 november 2021

Een tijdje geleden was ze erg ziek. Alleenstaand, zonder kinderen en familie wonend in het Westen maakten dat ze ondersteuning nodig had van de thuiszorg. Ze koos voor Careaz en is het zorgteam heel dankbaar.

Mevrouw Lenderink-van Eck Poppe, 92 jaar, woont samen met haar twee parkietjes in een mooi appartement in Borculo, vlak bij het J.W. Andriessen. Elke dag eet ze tussen de middag daar haar warme maaltijd nu dat weer kan. ‘Dat vind ik makkelijk en gezellig’, zegt ze. Eenzaam is ze niet, maar de aanspraak van anderen vindt ze fijn. Ook met de zorgmedewerkers maakt ze plezier. ‘We lachen heel wat af, maar ze zijn ook mijn klankbord voor serieuze zaken die me bezig houden.’

Dankbaar voor goede zorg

Mevrouw Lenderink doelt op haar jeugd in het jappenkamp in Nederlands-Indië. Ze kende er ontberingen. ‘De zorg kent mijn geschiedenis. Ik ervaar veel begrip, inlevingsvermogen en steun van hen. Ze helpen me dus niet alleen lichamelijk, maar kijken ook echt naar me om. Terugkijkend naar het verleden heeft dat voor mij nu veel waarde. Sommige mensen denken dat ze recht op zorg hebben, vinden het vanzelfsprekend. Nou, ik niet. Ik vind het bijzonder dat dit er voor mij is en ben Careaz dan ook diep dankbaar.’

Hulpeloos zonder thuiszorg

Hebben de meeste mensen kinderen of familie in de buurt, zo niet mevrouw Lenderink.  ‘Mijn leven liep anders. Vrienden heb ik hier gelukkig wel. Die kunnen je opzoeken, maar niet alle dagen verzorgen. Zonder Careaz had ik niet geweten hoe het had gemoeten toen ik zo ziek was. Zonder hen had ik het niet gered.’ Eén moment uit die periode maakte indruk op mevrouw Lenderink: ‘Ik weet nog dat een van de verzorgende om 23.00 uur nog een bloeddrukmeter voor me ophaalde en tot middernacht bij me bleef. Die betrokkenheid en inzet zijn echt ongelofelijk.’

Gerustgesteld

Kwam in die tijd de zorg vier keer per dag en één keer per nacht, nu komt de thuiszorg haar ‘s morgens helpen bij het douchen en draagt ze een ketting met alarmering. ‘Het geeft me een veilig gevoel te weten dat ik niet alleen ben mocht er iets gebeuren. Wat me ook geruststelt, is de goede relatie tussen mijn huisarts en het zorgteam. Ze informeren elkaar over hoe het met me gaat. Stemmen af wat er nodig is nu ik lichamelijk kwetsbaarder wordt. Geestelijk ben ik gelukkig nog helder, maar ook dat kan veranderen. En wat gebeurt er dan? Die zorgen heb ik goed met de wijkverpleegkundige en huisarts kunnen bespreken.’

Nieuwe familie

Het mag duidelijk zijn, mevrouw Lenderink is zeer tevreden over thuiszorg van Careaz. ‘Ik kan er altijd op bouwen. Zelfs in de drukke vakantieperiode zijn ze er als ik ze nodig heb. Ze blijven vriendelijk en helpen ook elkaar. Het is echt een team waar altijd met hart en ziel gewerkt wordt en dat voel je. Door die aandacht bouw je een vertrouwensband met elkaar op. Het zorgteam is een beetje mijn nieuwe familie in het Oosten geworden. Daar kan ik alleen maar heel dankbaar voor zijn.’