Vrijwilliger aan het woord

Geplaatst op 25 augustus 2021

Wist je dat 2021 het jaar van de vrijwilliger is? Nu verdienen vrijwilligers het altijd om in het zonnetje te worden gezet, maar dit jaar nog even nét iets meer. Daarom laat Careaz graag een aantal van hen aan het woord om te vertellen over hun mooie werk. Deze keer is dat Henk Westerveld uit IJzerlo (gemeente Aalten). 

Henk Westerveld: ‘Ik rijd al zo’n 10 jaar voor Dr. Jenny in Dinxperlo met de rolstoelbus. Daarnaast breng ik regelmatig maaltijden rond in Aalten en Dinxperlo voor Stichting Tafeltje Dekje. Elke woensdag breng ik thuiswonenden naar de dagbesteding, maar natuurlijk kunnen ook de bewoners van Dr. Jenny een beroep doen op de rolstoelbus.’

Iets terugdoen voor de maatschappij
‘Ik heb 47 jaar bij een bedrijf gewerkt en kort na mijn pensioen was het voor mij al snel duidelijk dat ik weer iets te doen moest hebben. Ik ben het liefst elke dag bezig. Met mijn vrijwilligerswerk kan ik na al die werkzame jaren ook iets terugdoen voor de maatschappij. De rolstoelbus is een belangrijke voorziening; het kleine kringetje waarin mensen die slecht ter been zijn soms terecht komen, kan zo met het speciale vervoer vergroot worden. Toen er na de Corona-lockdown weer meer kon, merkte ik hoe groot de behoefte van de mensen was om weer eens een ritje in de omgeving te maken. Wanneer je zelf nog mobiel bent, denk je er vaak niet over na hoe belangrijk het voor mensen is om af en toe een andere omgeving te zien. Dat mogelijk te maken geeft mij veel positieve energie.’

Leuke herinnering
‘Ik maak ook grappige dingen mee. Zo wachtte ik eens op een meneer tot hij zijn sleutel in de voordeur zou steken, maar hij bleef maar in zijn broekzak rommelen. Bij navraag bleek hij de sleutel wel te voelen maar vanwege de vele zakken en ritsen niet te kunnen pakken. Lachend heb ik hem toen maar geholpen om de sleutel tevoorschijn te toveren. Het is maar goed dat ik altijd wacht totdat de mensen weer veilig hun huis betreden.’

De draad weer oppakken
‘Gelukkig kan ik de draad van mijn vrijwilligerswerk weer oppakken en komt er letterlijk en figuurlijk weer beweging in. De dagbesteding is weer op gang gekomen en ook kunnen er weer ritjes plaatsvinden. Natuurlijk is er wel een mondkapjesplicht in de bus maar voor die korte stukjes levert dat geen problemen op. Ik hoop dat er naast het normale vervoer eerdaags ook weer leuke uitstapjes voor de mensen mogelijk zijn. Ik weet namelijk hoe blij de mensen daar van worden en dat maakt mij dan weer blij.’

Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Careaz? Kijk dan eens op deze pagina voor meer informatie.