Vrijwilliger aan het woord

Geplaatst op 21 juli 2021

Wist je dat 2021 het jaar van de vrijwilliger is? Nu verdienen vrijwilligers het altijd om in het zonnetje te worden gezet, maar dit jaar nog even nét iets meer. Daarom laat Careaz graag een aantal van hen aan het woord om te vertellen over hun mooie werk. Deze keer is dat Wilma Doornink uit Dinxperlo.

Wilma Doornink, vrijwilligster bij Dr. Jenny in Dinxperlo, kon 6,5 jaar geleden niet vermoeden dat haar inbreng bij het woonzorgcentrum voor haar zoveel betekenis zou krijgen. ‘Ik kon mijn werk bij de bibliotheek niet meer voortzetten door problemen met mijn handen en polsen en daarom zocht ik een mogelijkheid om toch bezig te kunnen zijn. Zo kwam ik bij Dr. Jenny terecht en begon met het voorlezen van krantenberichten uit Dinxperlo en omgeving. Na verloop van tijd merkte ik dat foto’s meer aanspraken en ook meer reacties losmaakten onder de bewoners. Ik zoek nu elke week weer een paar historische foto’s van Dinxperlo en omgeving uit die ik dan vergroot en met een groepje bewoners bespreek.  Ik ben elke keer weer onder de indruk van de dankbaarheid van de mensen. Wanneer ik kom, word ik met enthousiasme ontvangen.’

Mooie interactie
‘Als vrijwilliger draag ik mijn steentje bij om het dagelijks leven van de bewoners aangenamer te maken. Mijn groepje kijkt er elke week echt naar uit. En hoe mooi is ook de interactie tussen de bewoners; wat de een zich niet herinnert vult de ander weer aan. Het verstevigt dus ook de onderlinge band. Maar ook dat stukje persoonlijke aandacht wanneer iemand een herinnering deelt, is belangrijk voor mensen. En reken maar dat er mooie verhalen tussen zitten.’

Persoonlijke herinnering
‘Tijdens een van de bijeenkomsten was er een nieuwe bewoonster. Al pratende over vroeger kwam naar voren dat zij een schoolvriendinnetje van mijn moeder was geweest op de lagere school. Dat was vooral voor mij heel speciaal, want iemand ontmoeten die jóuw moeder nog als klein meisje heeft gekend, komt niet vaak voor.’

Samen weer leuke dingen doen
‘Alle activiteiten en dus ook mijn vrijwilligerswerk werden stopgezet tijdens de coronaperiode. Het was voor veel mensen een eenzame tijd. Gelukkig wordt alles nu weer opgestart en komt het dagelijks leven weer op gang, al denk ik dat de onderlinge afstand nog wel een tijdje groter blijft dan gebruikelijk. Maar het belangrijkste is dat we weer samen kunnen zijn en leuke dingen kunnen doen.’

Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Careaz? Kijk dan eens op deze pagina voor meer informatie.