Oriëntatiebaan in de zorg

Geplaatst op 08 juli 2021

Sinds kort werken bij Careaz zes nieuwe collega’s via de ‘Taakbrigade’: dit zijn zij-instromers die graag aan de slag willen in de zorg en via een uitzendbureau bij Careaz worden ingezet.

HR-adviseur Gerdien ter Voert: “De Taakbrigade is één van de initiatieven die Careaz inzet om meer medewerkers te vinden. Het is een combinatie van een coronabaan en de nationale zorgklas, vergelijkbaar met een oriëntatiebaan: een lid van de taakbrigade volgt van juni tot september een opleiding via het Graafschap College (niveau 3) én werkt bij ons. Daarna wordt gekeken of een doorstroom naar BBL mogelijk is.”

Van supermarkt tot vervoer

De zij-instromers van Careaz komen uit verschillende hoeken: van de supermarkt tot de vervoerssector. Sommigen kwamen door corona zonder werk te zitten, anderen wilden juist door corona hun steentje bijdragen in de zorg. “Je moet de Taakbrigade net zoals de oriëntatiebaan zien als een soort landingsbaan”, vertelt Gerdien. “Je bent, voordat je eventueel aan het BBL-traject begint, al gewend aan het werk en kent je team. En je weet of de zorg echt bij je past.”

Goed opgepakt

De zes leden van de Taakbrigade zijn sinds begin juni ondergebracht in verschillende teams. Gerdien: “De teams kregen dit kort van tevoren te horen en het kost ze natuurlijk wel wat extra tijd en inspanning. Het is dan ook super om te zien hoe goed dit is opgepakt door iedereen!”

Meer initiatieven

De Taakbrigade is niet het enige initiatief van Careaz om meer collega’s te vinden: “We zijn momenteel in gesprek over het inzetten van Spaanse verpleegkundigen”, zegt Gerdien. “Het idee is dat zij eerst een taal- en cultuurcursus krijgen en dan minimaal 1,5 jaar hier komen werken. Verder kijken we naar de inzet van medewerkers maatschappelijke zorg (MMZ). Juist doordat zij een andere achtergrond en opleiding hebben, zijn ze echt een toevoeging zijn voor een zorgteam. Sinds kort werkt er één MMZ’er als woonbegeleider om te kijken hoe dit bevalt.” Een derde project dat nog moet starten is de inzet van statushouders; vluchtelingen met vaak een goede opleiding in het land van herkomst die hier moeilijk aan een baan kunnen komen. Gerdien: “We kijken samen met het Graafschap College, de gemeentes, het UWV naar de mogelijkheden hiervan.”

Samen met teams

Bij alle nieuwe initiatieven wordt contact gezocht met teams om te overleggen wat het beste voor hen zou passen en hoe zij het meest geholpen zijn. Gerdien: “Zo organiseren we samen de beste oplossingen!”

Wil je meer weten over werken in de zorg en de mogelijkheden om in te stromen? Kijk dan op werkenbijcareaz.nl.

Careaz Lichtenvoorde 190920 Algemeen 006 1