Het kennen van wensen en behoeften

Goede ondersteuning, zorg en behandeling zetten de mens centraal en sluiten aan bij zijn manier van leven, mogelijkheden en wensen met als doel een zo goed mogelijk kwaliteit van bestaan. Wat kwaliteit van bestaan betekent, verschilt per persoon. Daarom is een open gesprek tussen mensen met zorgvragen, hun mantelzorgers, naasten, sociale netwerk en de professional essentieel. Dit gesprek is een cyclisch proces waarin goed luisteren en open, eerlijke communicatie de basis vormen. 

Een open gesprek kan verschillende doelen hebben, maar levert in de eerste plaats een zo volledig mogelijk beeld op van de mens achter de zorgvraag. Op basis hiervan worden afspraken gemaakt over wat iemand zelf nog kan doen, wat het sociale netwerk kan bijdragen, welke ondersteuning vanuit de lokale omgeving, hulpmiddelen en technologie mogelijk is en wat van professionele zorg verwacht én gewenst is, ook als de situatie verandert.

De professional zorgt ervoor dat de uitkomsten van het gesprek en de gemaakte afspraken voor alle betrokkenen toegankelijk zijn en legt deze vast in een ondersteuningsplan.

Wat hebben we gedaan in 2024

Wonen met zorg
Binnen de woonlocaties heeft wonen in een eigen appartement met behoud van de bijdrage vanuit het persoonlijk netwerk meer aandacht. Het activerend samenwerken met bewoner en zijn persoonlijk netwerk is daardoor versterkt. Waar het niet meer zelf kan, maakt de bewoner samen met diens naasten en Careaz afspraken welke zorg en ondersteuning door de zorgprofessional wordt gegeven. 

Wat gaan we doen in 2025

Doorvoeren noodzakelijke veranderingen ouderenzorg
De visie van Careaz is erop gericht dat bewoners zoveel mogelijk het leven kunnen blijven leiden zoals zij dat gewend waren, ook wanneer zij verhuizen naar een appartement in een locatie van Careaz. Het vraagt een andere wijze van kijken naar een zorg- of ondersteuningsvraag. De interne bewustwording naar een andere wijze van ouderenzorg is inmiddels in volle gang. We weten dat het anders moet maar ook dat ouderen anders willen. In samenwerking kunnen we dat ook realiseren. In voorgaande jaren hebben we vooral gewerkt aan bewustwording, in 2025 leggen we vooral de focus op het omzetten van deze bewustwording naar gedragingen en uitingen, processen en werkwijzen binnen de organisatie. 

Het komende jaar gaan we (verder) aan de slag met de volgende doelstellingen: 

Verhuisgesprek en afsprakenlijst
Met elke (nieuwe) bewoner en hun sociale netwerk voeren we een verhuisgesprek waarbij we afspreken op welke wijze de bewoner het leven zoveel mogelijk kan blijven leven zoals hij/ zij dat gewend is en waar de zorg en ondersteuning vanuit Careaz aan kan sluiten. De afspraken die we met elkaar maken worden vastgelegd. Het resultaat is dat we de bewoner beter leren kennen, wensen en wederzijdse verwachtingen zijn vastgelegd.  

Zorgmedewerkers zijn te gast bij de bewoners
Vanuit de visie van Careaz zijn zorgmedewerkers  te gast in de woning van de bewoner en respecteren we de persoonlijke ruimte en privacy. Medewerkers kennen de voorkeuren van de bewoner en zorgen voor een persoonlijke benadering, zoals zij dit met elkaar hebben afgesproken. Medewerkers leggen altijd uit wat ze gaan doen en vragen daarvoor altijd toestemming aan de bewoner. 

Zorgmedewerkers ondersteunen zonder het over te nemen
De doelen voor zelfredzaamheid staan in het zorgdossier van de bewoners. Medewerkers bieden hulpmiddelen (zorgtechnologie) aan waar mogelijk en ondersteunen zonder het over te nemen. Dit kan ook betekenen dat ze bewoners (her)leren en/ of stimuleren om zelf taken uit te voeren. In onze werkprocessen en huisvesting ondersteunen we waar mogelijk deze verandering, bijvoorbeeld door hulpmiddelen makkelijk toegankelijk te maken. 

Invoeren werkwijze reablement in de Zorg Thuis
Deze werkwijze is gericht op het zo veel mogelijk ondersteunen van cliënten in zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Om hen zo steeds meer te laten vertrouwen op hun eigen kracht, zodat zorgvragen worden uitgesteld of zelfs worden verminderd. Dit doen we onder andere met inzet van (zorg)technologie. Deze werkwijze noemen we reablement en is voortgekomen uit een pilot met twee thuiszorgteams in Oost Gelre. Careaz breed wordt dit verder ingevoerd  binnen de thuiszorg van Careaz. 

Neem direct contact op

Voor vragen en advies:

088 110 6000

Voor zorg aan huis:

0544 745 555

Deel deze pagina