Het bouwen van netwerken

Om ervoor te zorgen dat het sociale netwerk blijvend bijdraagt aan iemands kwaliteit van bestaan is een andere rol van de samenleving nodig. Het vraagt meer ruimte voor het sociale netwerk en een andere invulling van professionele zorg. In het Kompas onderscheiden we twee vormen van netwerken: 

Netwerk rondom de mens met een zorgvraag
Mantelzorgers, familie, vrienden, buren en kennissen spelen een belangrijke rol in het aansluiten op iemands wensen en behoeften, de zorg sluit hier op aan wanneer daar noodzaak toe is. De bijdrage vanuit het netwerk was er al langer en is blijvend nodig en wenselijk. In een open gesprek kijkt de professional welke rol en betekenis het sociale netwerk kan of wil hebben in de zorg. Rekening houdend met de balans tussen draagkracht en draaglast. Waar nodig wordt ingezet op het versterken van het sociale netwerk. De professional bespreekt samen met de cliënt met een zorgvraag duidelijk af wie de regie voert. De afspraken worden vastgelegd en onderling uitgewisseld. Ook wordt afgesproken met wie de informatie mag worden gedeeld. 

Professioneel netwerk
Professionals vanuit verschillende disciplines en domeinen (zorg en welzijn) werken met elkaar samen. Zij hebben kennis van de sociale kaart en werken met elkaar samen in teams. Van daaruit bieden zij dagelijks zorg aan mensen met een zorgvraag. Ze werken interdisciplinair om in een breed samenwerkingsverband goed ingebed te zijn in de buurt. De coördinatie van het professionele netwerk is op alle niveaus goed belegd en partners maken afspraken over hoe dit gebeurt. 

We zijn trots op onze 500 vrijwilligers en elke locatie heeft een Coördinator Informele Zorg (CIZ) die nauwe contacten onderhoud met de vrijwilligers en samen met hen kijken zij naar de wensen van bewoners en teams in ondersteunen. Waar ligt de passie en het plezier die kan aansluiten bij de behoefte en vragen van onze bewoners. Een goede match tussen bewoners en cliënten is daarbij belangrijk voor het bouwen aan een duurzame relatie voor bewoners en de vrijwilliger.  

Wat hebben we gedaan in 2024

Regionaal werkt Careaz samen met diverse organisaties om mensen met een zorgvraag in onze regio’s zo lang mogelijk zelfstandig thuis in de wijk te kunnen laten wonen. Enkele voorbeelden van deze samenwerking zijn:

Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek (NOVA)
Het netwerk is een samenwerking van ouderen-cliëntenorganisaties met o.a. gemeenten en 1e en 2e lijn zorgorganisaties. De partners in het netwerk stimuleren en inspireren inwoners van de Achterhoek om zich voor te bereiden op veranderingen die horen bij het ouder worden. Vanuit eigen keuzes. Samen werken we aan goede informatie, voorzieningen en ondersteuning bij het ouder worden in de Achterhoek. Van preventie en welzijn tot wonen met zorg. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Achterhoekbank (Praat vandaag over morgen in de Achterhoek). Door nu al over morgen te praten, kan men straks de dingen blijven doen die men belangrijk vindt. Hoe kan men zich fit en sterk blijven voelen, hoe kan men prettig blijven wonen en wie zou kunnen bijspringen als op een later moment zorg nodig is? Wat vinden bewoners belangrijk voor later? ‘Ga d’r eens voor zitten, ga vandaag het gesprek aan over morgen’ is dan ook de uitnodiging.

Reablement Zorg Thuis
Ouderen het leven laten leiden zoals zij dat zelf graag willen. Deze werkwijze is gericht op het zo veel mogelijk ondersteunen van cliënten in zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Om hen zo steeds meer te laten vertrouwen op hun eigen kracht, zodat zorgvragen worden uitgesteld of zelfs worden verminderd. 

In 2024 organiseerde Careaz samen met andere zes VVT-thuiszorgorganisaties in de Achterhoek een kick-off bijeenkomst en twee kennissessies om vanuit dit gedachtegoed te werken. Er is een start gemaakt met een pilot in de regio en binnen Careaz met de nieuwe werkwijze van reablement. Dit wordt gemonitord en verder uitgebreid. Communicatie heeft breed plaatsgevonden, gekoppeld aan de campagne ‘Praat vandaag over Morgen’. 

Netwerk Palliatieve Zorg Achterhoek
‘Leven tot het laatst’, zo heet de landelijke campagne die in 2024 gestart is om palliatieve zorg onder de aandacht te brengen. Deze tekst en ook de campagne zelf brengen de breedte en reikwijdte van goede palliatieve zorg goed in beeld. De aandacht voor palliatieve zorg en vraagstukken rond het levenseinde neemt toe in de samenleving. Vanuit Zorg Thuis bij Careaz hebben we een actieve samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg om de palliatieve zorg en ondersteuning zo optimaal mogelijk te organiseren voor cliënten en diens naasten.

Huntington
In samenwerking met Stichting Huntington Oost Achterhoek en het expertisecentrum Atlant in Apeldoorn bieden wij Zorg Thuis en wonen met zorg binnen Careaz voor cliënten met de ziekte van Huntington. Gezamenlijk organiseren we informatieavonden – het Huntingtoncafé – voor cliënten en diens naasten over wisselende onderwerpen. De wijkteams van Careaz zijn opgeleid om deze zorg zolang mogelijk thuis te ondersteunen en als het echt niet anders kan bekijken we samen met Atlant of wonen bij Careaz een optie is. Kijk hier voor meer informatie over de ziekte van Huntington.

Dagactiviteiten
Ook ons aanbod aan dagactiviteiten moet meer aansluiten op de nieuwe visie over ouderenzorg van Careaz. Hoe kunnen we dagactiviteiten zo organiseren dat deze meer aansluiten bij de behoeften van cliënten gericht op het behouden van regie en zelfredzaamheid? Samen met het sociaal domein en regionale partners werken we aan nieuwe initiatieven.    

Wat gaan we doen in 2025

Wonen met zorg: huisvesting
Door de veranderingen in de ouderenzorg zijn er nieuwe woonvormen nodig, die het gat moeten dichten tussen wonen ‘in de wijk’ en het traditionele verpleeghuis. Deze woonvormen moeten ervoor zorgen dat langer thuis wonen in de wijk met behoud van de zelfstandigheid van bewoners mogelijk blijft, ook wanneer er (intensieve) zorg nodig is. Dit vraagt om een gezamenlijke verandering van alle betrokkenen, zoals bewoners, zorgorganisaties, woningcorporaties, gemeenten en andere maatschappelijke partners. 

Het komend jaar gaan we (verder) aan de slag met de volgende doelstellingen: 

Gemeente Berkelland
Verdere planontwikkeling voor gewenste uitbreiding van woon-zorgvormen in Borculo, in nauwe samenwerking met woning corporatie ProWonen en gemeente Berkelland. 

Gemeente Aalten
Uitvoering geven aan het onderzoeken van vervangende nieuwbouw Dr. Jenny in Dinxperlo. Dit moet antwoord geven op het perspectief voor de locaties Dr. Jenny – Veensgracht én Dr. Jenny – Heelweg. 

Gemeente Oost-Gelre
Onderzoek naar mogelijkheden om de fysieke capaciteit op onze woonzorglocatie Hof van Flierbeek verder te optimaliseren; met name mogelijkheden voor “tijdelijk verblijf” binnen de regio. 

Levering VPT zorg
Met behulp van een extern bureau is in 2024 een aanzet gegeven tot visievorming op welke wijze Careaz de leveringsvorm Wlz_VPT (Volledig Pakket Thuis) wil invoeren. Het leveren van VPT-zorg in de directe omgeving van een van onze woonzorglocaties lijkt een eerste optie. Deze optie zullen we verder onderzoeken, in samenwerking met de regionale woningcorporaties. De implementatie hiervan zal in 2025 zijn voorbereid, waarbij heldere keuzes zijn gemaakt over hoe en waar te starten. 

Aandacht voor informele zorg
Onder informele zorg verstaan we mantelzorgers en vrijwilligers. Het komend jaar gaan we (verder) aan de slag met de volgende doelstelling: 

Nieuwe visie op informele zorg
We herzien de visie op ‘informele zorg’ en ontwikkelen vervolgbeleid. In een plan van aanpak wordt aandacht besteed aan de verbinding met het programma Ouderenzorg van Nu, de samenwerking met zorgmedewerkers en de benodigde competenties. 

Er moet nadere duiding komen over de taken, rollen en verantwoordelijkheden van zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers, met aandacht voor wat ieder nodig heeft om zijn rol effectief te vervullen en welke middelen en samenwerking hiervoor nodig zijn (zoals: privacy, bevoegdheden, het vastleggen van afspraken). We streven naar een gelijkwaardige samenwerking waarbij de informele zorg geïntegreerd wordt in onze cliëntreis, werkprocessen en communicatie. 

Neem direct contact op

Voor vragen en advies:

088 110 6000

Voor zorg aan huis:

0544 745 555

Deel deze pagina